Plug&Play Сепаратор от BAUER

Plug&Play Сепаратор от BAUER

Plug & Play Сепаратор BAUER

Plug & play сепаратор от Bauer:
Със сепаратора на път.
Машинното дружество Реке отдава под наем с голям успех мобилния сепаратор Plug & Play на Bauer. Компактният сепаратор може да се монтира навсякъде само с няколко движения.
Герд Тисен:
„Включваш и действаш“ – толкова лесно функционира мобилният сепаратор Plug & Play на австрийския производител на машини за торово стопанство и напоителни системи Bauer. На място се включва само маркуч за вкарването на тора и един за сепарирания остатък. Включва се в електрическата мрежа и готово. Тъй като е лесна и за транспортиране, системата е идеална за отдаване под наем.
До този извод достигат и Фридхелм Госейохан (ръководител на машинното дружество Recke) и бордът на дружеството, който реши да се снабди с мобилния сепаратор Plug & Play 855 в края на 2013. И с това се оказа, че са взели най-доброто решение.
Идеята за купуването на сепаратор не е нова – тя се обсъжда от ръководството на дружеството вече две години.
При разговорите с фермерите винаги се достига до темата сепариране. Самият Фридхелм Госейохан, който има ферма за угояване на бикове и земя с пшеница, се замисля какви предимства има сепарирането на торовете: „На нивата гъстите торове не са за препоръчване, тъй като се замърсява зелената маса. Сепарираните торове са по-редки и не замърсяват толкова и са по-богати на хранителни вещества. Освен това в моята ферма има малко място за съхранение.“ Plug & Play сепараторът решава тези проблеми с един замах. „Още от самото начало всичко се получи много добре. Всички, които видяха това при мен бяха много впечатлени“ казва Фридхелм Госейохан. От придобиването на машината тя редовно бива наета от стопаните и се използва при максимално натоварване.
Какво е особеното при тази система и какво я прави толкова атрактивна за толкова много ферми? На първо място е разбира се мобилността. На възможно най-малко място са интегрирани ексцентър-шнек помпата, сепараторът, отвеждащата помпа и електронното управление. Така системата може да се постави на произволно място с достъп до електричество. Това прави системата атрактивна не само за отдаване под наем, но и за предприятия с повече от една ферма.
В машинното дружество Реке сепараторът е монтиран на ремарке, на което са поставени и входящият и изходящият маркучи. Освен това е монтирана и лента за отвеждане на сухата фракция, така че стопанинът да може да я товари директно в ремарке. Някои от фермите складират сухото вещество в междинен склад, трамбоват ги и накрая ги покриват.
За Герд Веслинг, който използва системата за пръв път през миналото лято, наемането на сепаратора е оптималното решение. „Ние се намираме в регион с излишък на торове. Затова трябва да намерим решения, които да улесняват транспортирането на торовете.“ Стопанинът Веслинг угоява в своята ферма 110 телета и 3000 прасета. Освен това той има и биогаз инсталация. Със сепаратора се обработва говеждият тор. С твърдата фракция се захранва биогаз инсталацията и по този начин може да се намали добавянето на силажна царевица, която е по-малко наесен. Грубо изчислено три тона торов субстрат отговарят на един тон царевица. Течната фракция се изпомпва в контейнер и се транспортира до отдалечения на няколко километра склад.
„За млечните ферми се откриват нови възможности“, казва колегата Силке Бекер. Дипломираният инженер е отговорна в дружеството за отделите управление на поръчките, торене и растителна защита. „Системата често се наема от ферми, които ползват твърдата фракция за постелки в боксовете.“

3
За тази цел субстратът трябва да е възможно най-сух. „До този момент на стопаните е било достатъчно сухо съдържание от 25 процента“, според опита на Силке Бекер. „Някои от стопаните добавят и трици, за да повишат сухото вещество, въпреки че всъщност това не е нужно и генерира допълнителни разходи. Много добавят и хидратна вар, което е за препоръчване, за да се подобри хигиената и да се повиши Ph нивото.“ Сухо съдържание от 25 до 30 процента са постижими без проблем, а при оптимални условия и повече. Bauer предлага и специален „Green-Bedding” сепаратор, който постига сухо съдържание от над 35 процента. Пропускателната му способност обаче е по-ниска от тази на стандартния сепаратор.
За да имат фермите в бъдеще стойности за съдържанието на хранителните вещества в сухата и течната фракция, дружеството Recke прави изследвания заедно с Камарата на селското стопанство и Висшето училище Оснабрюк.
Междувременно дружеството вече има твърда клиентела. Млечните ферми наемат сепаратора на всеки четири до шест седмици. „Ние винаги доставяме системата на място, монтираме я и обясняваме на стопанина, за какво трябва да се внимава“, казва ръководителят Фридхелм Госейохан.
Сглобяването на системата с маркучите и електрическия кабел става за 15 минути. След това инсталацията е готова за употреба. Необходимите маркучи се доставят заедно с машината, така че фермерите не трябва да осигуряват собствени. За електричеството е необходим 32 амперов контакт. Това е необходимо само за старта на машината – след това са достатъчни 16 до 20 ампера. „След това инсталацията работи десет-дванадесет часа в зависимост от фермата. Когато сепарирането е готово, фермерът ни се обажда и ние прибираме инсталацията. С транспорта фермерът също няма грижи“, обяснява Фридхелм Госейохан. Един час работа на инсталацията струва на фермерите 35 евро без ДДС.
Няколко месеца след началото на употребата дружеството реши да преоборудва инсталацията. Причината беше следната: при стандартното оборудване на Plug & Play ексцентър-шнековата помпа всмуква постоянно еднакво количество тор. То обаче е по-голямо от количеството, което сепараторът може да обработи. Остатъчното количество тор се отделя чрез байпас обратно към хранилището. За този байпас е необходим маркуч, дълъг колкото всмукателния. Това означава допълнително време за монтаж и демонтаж. Затова от Bauer добавят към инсталацията инвертор с датчик за налягане. Чрез регулираното налягане от 0,2 бара към сепаратора се подава само толкова тор, колкото може да обработи. Така байпасът може да бъде избегнат и допълнителният маркуч отпада.
Извод: Bauer представя мобилния сепаратор за пръв път през 2013 година. Инсталираните компоненти като сепаратор, шнекова помпа и ротационна помпа всъщност не са нови, а добре познати от производството на Bauer. Ново обаче е компактното инсталиране на елементите в мобилна кутия, която лесно се премества с мотокар. По желание може да се монтира и на шаси, така че лесно да се транспортира с трактор или лек автомобил.
Със стандартно оборудване PP855 инсталацията струва около 50 000 евро без ДДС.
20 сепаратора на един камион
В съвсем други мащаби спрямо машинното дружество Recke мисли холандската фирма Maverko от Призенбек, западно от Бреда. Една от основните им дейности са транспорт на тор и сепариране. Само че Maverko не обикалят само с един сепаратор, а с цели 10 или 20 свързани в редица и монтирани на камион – всичко това самостоятелно изработено. Първият подобен камион е изработен преди три години.
Maverko използва сепаратори на Bauer. Как обаче е възможно равномерното захранване с тор на всички сепаратори е фирмена тайна. Това че са монтирани инвертори и датчици е ясно, но за модела на помпата и капацитета и фирмата не казва нищо. 90 процента от клиентите са млечни или угоителни ферми. Много от тях използват твърдия субстрат за постелка, при което сухата част от субстрата е 30-35 процента (в зависимост от изходния материал). Maverko работи с двата си камиона не само в Холандия, но и в Белгия, Германия и Дания. Те търгуват и с обработените материали, които се купуват например от биогаз производители.

Затвори менюто