AgriLight

КРАТКА ИНФОРМАЦИЯ

Вероятно най-известният феномен на светлина е, че той контролира нивата на хормоните в млекодайните животни и следователно има положително въздействие върху добива на мляко, което може да се увеличи с 15%. Може би по-малко известно е, че правилното осветление в оборите на животновъдството подобрява плодородието и оказва положително влияние върху еструса, а също така го прави по-лесно да се забележи. Интервалът на отелване може да се намали с помощта на правилнен режим на осветление. Евентуални признаци на заболяване може също да бъдат открити в по-ранен етап. С други думи: правилното осветление ще гарантира, че животните са здрави и активни.
Използване на осветление, с цел да се увеличи продължителността на деня влияе на производството на мелатонин. Мелатонинът е известен също като хормон на съня. Светлината потиска производството на мелатонин, а тъмнината го ускорява. С други думи, по-дълги периоди на светлина означава по-малко хормон на съня и по-здравословни и по-активни животни. Режимът на осветление описано по-горе симулира дългите летни дни, дните, когато кравата е естествено най-активна, което води до по-високи добиви и по-висок прием на фураж.
В обобщение, режим на 16 часа светлина на ниво от 150 до 200 лукса, последвана от 8 часа тъмнина произвежда следните резултати при млечните крави:

• До 15% повече мляко
• Подобряване на плодородието
• По-добро откриване на овулацията
• По-кратки интервали на отелване
• По-добро откриване на заболявания

Едно неподходящо ниво на осветление може да има последици за здравето, работоспособността и благосъстоянието на добитъка. Ето защо винаги трябва да се потърси съвет преди покупка на осветление за добитъка.

ГАЛЕРИЯ

Затвори менюто